Onderhoudsvoorschriften - Grandstone

Vlekken:

Organisch: vervuiling ontstaan door natuurlijke producten, exclusief chemicaliën
Zoals bvb roestvlekken, tomaat, wijn etc

 • Reinigen met verdund zoutzuur (23%), goed naspoelen met water
 • Veiligheidsvoorzieningen: verwijder alle voorwerpen, dek en plak de niet te behandelen zones af, bescherm vloeren en oppervlakten die niet bestand zijn tegen zoutzuur. Gebruik aangepaste kledij, handschoenen en veiligheidsbril. Restafval op reglementaire mannier verwijderen.

Werkwijze:

 1.  doe een beetje verdund zoutzuur op een stukje katoen.
 2.  Wrijf hiermee over het te reinigen oppervlak en spoel nadien grondig na met water.
 3.  Eventuele resten kunnen verwijderd worden met Q – action (speciaal ontwikkeld voor Silestone werkbladen).

Chemisch:

Zoals bv lijmen, vlekstops, ‘beschermkurkjes’,.. etc

 • Reinigen met thinner, nadien met Q – force of cif cream en water

· Werkwijze:

 1. Doe een beetje thinner op een stukje katoen.
 2. Wrijf hiermee over het te reinigen oppervlak en spoel nadien grondig na met water.
 3. Thinner laat altijd sporen na indien het niet word nagespoeld.
 4. Eventuele resten kunnen ook hier verwijderd worden door Q – action (speciaal ontwikkeld voor Silestone werkbladen).

Krassen van metaal:

· Torrofin met water of R99

· Werkwijze:

 1. Doe een beetje torrofin op het te behandelen gedeelte.
 2. Neem een natte scoth brite schuurspons en start cirkelvormige bewegingen te maken met de ruwe zijde van de schuurspons.
 3. Bij het maken van deze cirkelvormige bewegingen dient er geen druk uit geoefend te worden.
 4. De chemische reactie tussen torrofin met water en de vlek /kras volstaat om deze te verwijderen. Goed naspoelen met water en reinigen met Q – action (speciaal ontwikkeld voor Silestone werkbladen).

Resten van Siliconen:

 • Clean Colorsil:

· Werkwijze:

 1. Verstuif clean colorsil op de silicone resten en verwijder door middel van een doek of spons.
 2. Naspoelen met water of reinigen met Q – action.

Algemeen dagelijks onderhoud:

Q – action

· Werkwijze:

 1. Verstuif Q – action over het oppervlak, N
 2. neem een schuursponsje en wrijf in cirkelvormige bewegingen met de ruwe zijde van de schuurspons.
 3. Spoel grondig na met water.

Q – force

· Werkwijze:

 • Giet een beetje Q – force op het oppervlak en reinig op dezelfde manier als deze voor Q – action.
Onderhoud melamine en laminaat oppervlakken

Het oppervlak van gemelamineerde platen en laminaat kan in principe gebeuren met een allesreiniger die normaal in elke supermarkt verkrijgbaar is (vb MrProper, Ajax,…) in vloeibare of gel-vorm. Het produkt aanbrengen met een natte zachte spons of doek (vb microvezel), eventueel enkele minuten laten inwerken, verwijderen met natte doek en achteraf met een droge doek om strepen te vermijden.

NIET GEBRUIKEN!!!

 • schuurcrèmes van eender welk merk
 • schuursponzen, harde vaatdoeken
 • tinner ea sterk bijtende oplosmiddelen
Onderhoud Massief houten werkbladen

Hout moet behandeld worden met olie, zeep of lak om vocht en vuil zoveel mogelijk te weren. Indien het correct afgewerkt is met een olie-, zeep-, vernisof laklaag vergt een houten werkblad even veel onderhoud als een werkblad in kunststof.

Gelakt/gevernist houten blad:

Het oppervlak van hardhouten bladen met een gelakte afwerking, kan het best worden gereinigd met een vochtige doek en nagewreven met een linnen doek. Bij grotere vervuiling is een beetje “niet bijtende” zeepoplossing op een vochtige doek ruimschoots voldoende om het blad te reinigen. Het vocht echter zo spoedig mogelijk weer verwijderen. Laat nooit water op het blad staan. Schade aan gelakte bladen kan niet ter plaatse worden gerepareerd omdat in de fabriek een gespoten lak wordt gebruikt. Het is wel aangeraden om deze beschadigingen te laten herstellen, omdat vuil en vocht anders tussen de laklaag en het hout zelf kunnen komen.

Geolied of gezeept houten blad:

De bladen worden in de fabriek al enkele malen met olie bewerkt. Door deze handeling wordt niet alleen de kleur van het hout geaccentueerd, maar het maakt het blad tevens waterafstotend. Om vocht en andere vloeistoffen geen kans te geven in de houtporiën te dringen, is het aan te bevelen het blad vóór montage met olie te bewerken. Het blad kan best de eerste week 2x en de week erop nog 1x ingeolied worden. Nadien kan volstaan worden met een oliebehandeling per maand. Hiermee blijft het blad mooi en glad en is de kans op vlekken het kleinst. Pas op! Indien er te veel olie wordt aangebracht dan wordt het blad blinkend en onnatuurlijk van uitstraling. Het teveel aan olie weghalen is een zware klus… . Lichte beschadigingen kunt u herstellen door het plaatselijk te schuren met zeer fijn schuurpapier (nr 320) en daarna de plek met olie te behandelen. Nooit staalwol of schuurpoeder gebruiken! Ook bij geoliede bladen geldt: laat nooit water op het blad staan.

Een houten werkblad moet je dagelijks met een vochtige doek schoonmaken. Vlekken en vuil moet je dadelijk verwijderen. Hardnekkige vetvlekken kun je verwijderen door het blad lichtjes op te schuren. Zet nooit een warme pan rechtstreeks op een houten blad. Er kunnen onherstelbare beschadigen ontstaan.Hiervoor bestaan verschillende oplossingen zoals inbouwen van inox staafjes of knikkers, of integreren van inox of granieten plateau.